Translate

2013. február 2., szombat

Vela Luka

Vela Luka a legnagyobb város Korcula szigeten. A sziget nyugati oldalán található, megbújva egy 9, 2 km hosszú öbölben.


Az öböl egy biztonságos kikötő a vitorlázók számára.


A part rendkívül tagolt, számos öböllel, ahol nyaralók, apartmanok és szállodák találhatók.

Az öböl bejáratánál találjuk Proizd-ot, egy kis szigetet, csodás kis stranddal, ezt választották a legszebb adriai tengerpartnak 2007-ben.

A városnak katamarán és komp kapcsolata van Splittel


A Vela Luka környéke már ősidők óta lakott, ennek emléke a régészeti lelőhely Vela Spilán, ez a várostól, jó négy kilométerre található.

A lelőhelyen talált emlékek megtalálhatóak a Vela Luka Kulturális központban, a helyi és környékbeli kis települések modern, és kortárs művészeti kiállításával együtt.


Maga a város nem túl régi, a XIX. században vált jelentős településsé. A helybeliek döntően halászattal, és hajógyártásal foglalkoztak.


Napjainkban a város és a környező rejtett öblök, telis tele vannak szebbnél szebb apartmanokkal, vendégházakkal. Kiépített gyalogos és kerékpáros pályák hálózzák be az egész területet, és több búvárközpont is szervez merülést és búvároktatást.


Vela Luka a legfejlettebb Adriai  olajbogyó termesztő régió. Kiváló olíva, és szőlőültetvények borítják a fenyveseken túli területeket.

Ahhoz, hogy többet megtudjunk az olívaolaj-termelésről, látogassunk el a Zlokić Gyűjteményt megtekinteni, ahol ennek történetéről láthatunk emlékeket, és esetleg finom olajat is vásárolhatunk.

Nagyon hangulatos éttermek, kávézók és bárok húzódnak az öböl partján végig, ahol nyaranta nagy a nyüzsgés.

A város jellegéből adódóan viszont, ( Ide fut be a Split-i komp és katamarán ) egész évben élénk a helyi forgalom is a parton.


Mivel napjainkban is, alapvetően a vendéglátás mellett halászattal foglalkoznak a férfiak a településen, az éttermek kínálatában mindig friss és változatos halételeket találhatunk. De, aki az olasz konyha híve, annak elárulom, itt ettem a legnagyobb pizzát a szigeteken!


Jelentkezz barátaiddal, családoddal egy vitorlásútra, és megmutatom Neked is Korcula szigetének varázslatos nyugati öblét.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése