Translate

2013. február 6., szerda

Stomorska

Stomorska Šolta sziget egy festői öblében fekszik,


amely éppen a szemközti Split városára néz.

Šolta egyébként a horvát Adria legkisebb szigeteinek egyike, ahol csakis a szigeteken tapasztalható mediterrán hangulatban lehet részünk.


Stomorska a legrégebbi kikötő a szigeten.


Ha leülünk az öböl külső részén a tengerparti út mellett, gyönyörködhetünk a sziget és a szárazföld között elsikló hajókban, bírálva , vagy tanulva azok vitorlabeállításait.


Kézműves családok telepedtek le Stomorskán, már a 16. században. Stomorskai híres flotta, nagy fa hajókat használt, hogy a soltai a bor és az olívaolaj a szárazföldi és Olasz piacokra kerüljön. Néhány ilyen hajó még mindig dokkol Stomorska kikötőjében,


de a helyben termelt bor és oliva helyett, most turistákat visz sétahajózásra körbe az Adrián.

A hely különös varázsát a ma is tapasztalható, egyszerű szigeti életforma, a gondosan ápolt helyi hagyományok, és persze a vonzó, napsütötte stomorskai strandok adják.


A kis városka egy mini Dalmácia!
Stomorska szerintem a leghangulatosabb település Soltán.


Jó a szolgáltatás, és jók az árak. Három mini élelmiszerboltot is találunk itt, tíznél több az étterem és bár. A Pizzeria Volatban lehet kapni a legjobb pizzát a szigeten.


A két legrégebbi étterem a városban Komin és Turanj. Ez a két étterem, helyi halászok által fogott halételeket is kínál. Különleges és finom, érdemes megkóstolni, a "Slane srdele" (hasonló mint a szardella)-t a Popovi bárban.

Hasonlóan Milnához, ez a kikötő is ideális első, vagy utolsó napi kikötésre utazásunk során, a báziskikötőhöz lévő közelsége miatt. A Stomorska öböl egy jó választás, ha a Jugo túl erős, míg erős északi Bura esetén nem védett kellőképpen.


Keress telefonon, vagy mailen, és beszéljünk meg egy vitorláskalandot, útbaejtve Stomorskát is....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése