Translate

2013. február 4., hétfő

Milna

A dalmát szigetvilág legnagyobb területű szigete Brač, mely Splittel szemközt található. A sziget nyugati csücskében, egy közel két kilométer hosszan benyúló öböl mentén fekszik Milna, a festői hangulatú kikötőfalu,


mely jacht-kikötői révén jelentős, főleg hajós turizmussal rendelkezik.


A helység a 16. században alakult ki, amikor egy nemes család ezt a területet választotta, hogy itt várat és templomocskát építsen.

A 17. században Milna volt a sziget székhelye, ezért itt van a Brač szigeten található építmények, néhány legszebb példánya.
A városka nyüzsgő hangulatú parti utcája a vitorlásbérlések első és utolső napján, pénteken és szombaton este, zsúfolásig megtelik vidám hangulatú utazókkal, akik a Split, Kastela és Trogiri nagy charterkikötők miatt mint első elérhető pont, nyitó és záró bulikat tartanak a városka konobáiban. 


Felejthetetlen élményt jelenthet egy séta a nyüzsgő parton éppúgy, mint a mandarin-ültetvényekkel teli völgyekben. A szigeten minden évszak és minden vidék valami újat, megismételhetetlent nyújt. Itt, Bračon van az adriai szigetvilág legmagasabb csúcsa, a Vidova Gora (778 m), ahonnan páratlan kilátás nyílik a dalmát szigetvilágra és a Zlatni Rat


aprókavicsos strandjára, amely a széliránytól függően állandóan változtatja alakját.
Milna a hajósok által is jól ismert időjárás-választóvonaltól délre, azaz a száraz zónában fekszik. A Dinári-hegységtől való távolsága miatt sokszor, míg Splitben (főleg kora tavasszal és ősszel, a hegyekből lejövő hideg, északkeleti erős szél, a bóra miatt) esik az eső, addig a tengeren 20 km-rel beljebb levő Milnán már süt a nap.


A téli hőmérséklet is kiegyenlítettebb (az átlaghőmérséklet 15 °C feletti), mert a szárazföldtől való távolság és a szigetet övező víztömeg megvédi a fagyoktól.
A víz hőmérséklete májustól október végéig fürdésre alkalmas, 20 °C feletti. A mediterrán tavaszban már sok esetben trikóban lehet a teraszon pihenni és napozni.


Brač sziget a legnaposabb helyek egyike az Adrián. Éves átlagban 2700 a napsütéses órák száma. Az átlagosnál hosszabb szezon nemcsak kellemesebb, de a helyi mikroklíma kíváló hatású a pollenallergia és a légzőszervi megbetegedések okozta tünetek enyhítésére. Persze ez fokozottan igaz a szigetek közötti vitorlázgatásra, ami minden betegséget meggyógyit egy hét alatt!

Az igazán pihenni vágyók tudják csak teljes mértékben kihasználni a szigetek zártabb és csendesebb világát, élvezni az előnyét a nagyobb közbiztonságnak és a családias hangulatnak. Az emberek sokkal közvetlenebbek, a szigeteken ismerni meg az igazi Dalmát mentalitást, minden jó és idegesitő tulajdonságával.


A víz csodálatosan tiszta, köszönhető ez az erősen tagolt, sziklás partszakaszoknak. Gyönyörű, helyenként homokos öblöket fedezhetünk fel, a kirándulások során művelt, zöldellő völgyeket láthatunk. A szigeten sok a kőfejtő, a híres brači fehér mészkő többek között a Fehér Házat is díszíti, de ebből épült a Berlini Reichstag vagy a Bécsi Parlament is.

Ha egy-két hét, felhőtlen kikapcsolódásra vágysz, barátaiddal, családoddal a tengeren, ne habozz, kerss telefonon vagy mailen, a részleteket megbeszélni....

1 megjegyzés: