Translate

2013. január 22., kedd

Skradin

Skradin, Šibenik-től 18 km-re található város a Krka folyó mellett.Az autópályáról, egy viaduktról letekintve, Split felé láthatjuk a csodálatos szurdok völgyet, és a Zágráb felé vezető oldalról, a várost is.
Hajóval érkezve, semmivel nem összehasonlitható látvány, az út a városig. Sibenik előtt a bejáratot védő erőd,

kalóz filmekbe illő látványa, majd a kanyargós szurdokon hajózunk, elhaladva Sibenyik óvárosa előtt is.Skradinban találjuk Horvátország egyik legszebb kikötőjét.


            [ez a kép:denni-divers.de]
Érdekessége, hogy itt, már brekegnek a békák... édesvizű.
A tengertől jó 20 kilométert felhajózva a Krka folyón, két híd alatt is átbújunk,keresztülvitorlázunk egy tavon, majd egy kanyar után feltárul, az egyik legrégebbi horvátországi település,

melynek történelme az Ilír időkbe vezethető vissza. Nevét a római uralkodás idején kapta, akkoriban az antik Scradona nevet viselte. Miután a római Scradona-t alapokig rombolták, az így elhagyott településre a horvátok felépítették városukat, mely a Skradin nevet kapta. Skradin egy nagyon vonzó turisztikai célpont, egyedi, hangulatos, Dalmát stilusú város központtal, melynek közelében szép kirándulóhelyek, vízesések (a Roški slap) és a ferences Visovac szigetecske kereshető fel.
.
A város viharos történelme 6000 éves, ismerd meg közelebbről történelmi nevezetességeit. Néhány közülük: Mala Gospa a harangtemplom (a város közepén, a legnagyobb téren található  a 18. századból), pravoszláv Szent Spiridon templom(az óvárosban) Ennek szomorú története a közelmúltból, hogy a húsz évvel ezelőtti háború után disznókat tartottak benne,és csak nem egészen tiz éve takarították ki. 

Nem feledhetjük el meglátogatni a Krka Nemzeti Parkot és a Skradinski buk-ot, a  Roški slap nevű vízesést

és Visovac-ot a Krka Nemzeti Parkban.


Tavasztól őszig Skradin-ból gyakran járnak hajók a Krka Nemzeti Parkba. Ezek a vitorlás kikötővel szemből indulnak. 

Skradinban a Krka folyó strandján is fürdőzhetünk, mely a Krka folyó városba vezető hidjátől nem messze található. Aki viszont ennél is hangulatosabb strandot keres, megmártózhat, a kristálytiszta, zubogó vízesések alatti strandon.Amennyiben a gasztronómia kedvelője vagy, és a helyi étel specialitásokat szeretnéd kipróbálni, látogasd meg a „Zlatne Školjke“,„Bak“, „Barbara“ éttermeket, „Prstaci“, „Dalmatino“ és a „Bonaca“ konobákat.

Látogasd meg Skradin-t, hajózzunk ide együtt, egy festői hely, melynek minden részlete csodálatos, kicsi, festői és ízléses, a folyó és tenger találkozásánál. [adriagate.com]
Ha vitorlázni szeretnél, keress telefonon vagy mailen és egyeztessük a részleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése