Translate

2013. január 25., péntek

Lopud

A gyönyörű Lopud sziget Dubrovniktól északnyugatra fekszik. A kilenc tagú Elafit szigetcsoport legszebbik tagja.

Dubrovniktól északra a szigetcsoportot, a Daksa, Koločep, Sv. Andrija, Lopud, Ruda, Šipan, Jakljan Tajan és Olip sziget alkotja. Többségük kis lakatlan sziget. Lakott szigetek a Koločep, Lopud és Šipan. Lopud területe 4,63 km², legmagasabb pontja Polačica, 216 m. Pillanatnyilag Lopudnak kb. 220 lakosa van.


Lopud település a sziget északnyugati öblében van, Šipanra néz, utánozhatatlan naplementét csodálhatunk meg partjáról.

Két magaslat között gyönyörű völgyben sétány vezet a sziget délkeleti részében levő Šunj öbölbe. Horvátországban ritka, itt igazi fehér homokos lassan mélyülő strandot találunk. A hely gyerekeknek, gyengébb úszóknak is ideális.


Üditő, könnyű étel kapható itt is, napernyőt, nyugágyat bérelhetünk.
A sziget évi 2584 napos órával dicsekedhet, a forrásvizeknek köszönhetően, mégis üde, zöld a növényzete különböző fákkal, bokrokkal és sok pálmával tarkítva.


A homokos strand szegélyén haladva eljutunk a mediterrán fákkal, cserjékkel borított Pracat kertig, melyet helyi parknak is mondhatnánk.

Az itt található bambuszok és kaktuszok hosszú tengeri utak emlékei. A kert valamikor a XIX. században egy nyaralóhoz tartozott. A sziget több ezer éve lakott, így sok ógörög, római és szláv épület és rom található rajta.

A sziget 1457-től kezdve a Dubrovniki Köztársaság regionális központjainak egyike, akkoriban 1000 lakossal.

A köztársaság ereje a szigetre is kihatott, sokan költöztek ide a szárazföldről, hajókkal járták a tengert. A lopudiaknak 80 hajója, sőt hajógyára is volt.


A szigeten 36 templom van, a ferencesrendiek és domonkosok két kolostort is építettek.

Rendkívül hangulatos, nem az éjszakai életet, hanem a csendet és nyugalmat keresők számára ideális horgonyzóhely egy éjszakára.

Ha szeretnél végigsétálni a sziget hatalmas fenyői alatt, és megcsodálni a naplementét a hajón vacsora közben, keress és beszéljünk meg egy időpontot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése