Translate

2012. szeptember 20., csütörtök

Árak, kikötők, étel , ital


Hol? Mit? Ehetünk –Ihatunk, és Mennyiért?
 A nyaralások megtervezésénél, így a vitorlástúráknál is előre el kell döntenie a csapatnak, mennyit szán a kikötésekre, és mennyit a kulináris élvezetekre vendéglőkben? Nagyon sokat lehet spórolni a jól megtervezett kikötésekkel, mert egy ACI kikötő manapság négy fő bőséges vacsoráját viszi el, 40 láb fölötti hajóknál 500 kunától kezdődik. Persze még lehet találni „olcsóbb városi kikötőket is, de ne legyenek illúzióink mindenütt emelkednek az árak.
 300-450 kunából persze még úszhatunk meg olcsóbb kikötőket, de néhány húzósabbat úgy is be kell iktatni. Ilyen Hvar városi kikötő, Korcula ACI, Dubrovnik ACI (bár itt a városi yacht club lényegesen olcsóbb! ) Skradin…. Stb. egyszer ezeket mind látni kell, utána úgyis visszajárunk !

 De hogyan spórolhatunk? Vannak olyan öblök, városok, melyeknek közelében rendkívül jó éttermek saját kikötőhellyel, vagy bójával csalogatják a vendégeket, és így a kikötés ingyenes, cserébe, vacsorázni kell a társaságnak, de legalább is egy részének az étteremben. Megéri kipróbálni, nagyon sok rendkívül jó konyhát sikerült így már felfedeznünk. Nem kell reklámozni, már nagyon közismertek a pokol szigeteken: Antonio halétterme, Palmizanán (Vinogradisce) Ivan Novák grillétterme és bárja,

 a Sesulai öbölben megbúvó étterem, és sok-sok hívogató remek lehetőség. Arra figyelnünk kell, hogy már nem csak a Kornati-ban szednek belépőt, aki Lastovó eddig ingyenes ( Zakoplatica ) vagy olcsó, de jó kiszolgálású ( Porto Rosso ) kikötőiben áll meg, attól is beszedik a napi fejenkénti 25 kn. díjat.
 Persze még mindig megállhatunk vadregényes és csodálatos elhagyatott öblökben éjszakázni horgonyon, ingyenesen, és főzhetünk a hajó jól felszerelt konyháján az előző nap a városi halpiacon, vagy a halászoktól megvett finomságokból királyi lakomát!
 De mire számítsunk, ha étterembe megyünk? Nagyon nagy a szórás az árakban, és a minőségben is. Az örök igazság itt is bejön, hogy ahol sokan vannak ott jobb a konyha! De ha nem a tengerparton, vagy a nagyváros főterén akarjuk elkölteni vacsoránkat, érdemes a külvárosban keresgélnünk az éttermek között, ha nincs helyismeretünk, étlap és mások tányérja alapján. Egy belvárosi felkapott étteremben a grilltál 90, míg a külvárosban 50 kn.
 Amit mindenképpen meg kell kóstolni a hobotnica (polip) saláta! 40-80 kn. Homárt már nem gazdaságos sajnos rendelnünk nagyon megcsappant az állomány és ez az árakban is látható.
 Rákot viszont még elfogadható áron kaphatunk 70-220 kn. között típustól és helytől függően. A halat mindig nézzük meg tálcán mielőtt megrendeljük, így nem érhet meglepetés, és egyébként is élmény! A várható árát sem árt megkérdezni a bemutatott felkínált halaknak, mert ért már meglepetés! Amit még ki kell próbálni az a PEKA, a harang alatt sült-párolt finomság, ezt legalább két órával a fogyasztás előtt előre kell rendelnünk, mert annyi az elkészítési ideje… de megéri…
 És hol igyunk egy reggeli finom kávét pelinkovaccal? Természetesen ott ahová a helyi halászok is betérnek, garantáltan a legolcsóbb hely lesz! Ha 6 kunánál drágább a kávé egy kisvárosban, falunak, az szemfényvesztés…. . Persze egy ilyen helyen a pelinkovac is csak 8 kuna, a sör pedig korsónként max. 15.
 Ha valaki rendszeresen jár, megtalálja a számára kedves helyeket, olcsó árakat, remekbeszabott ízeket, hangulatos, varázslatos világot!

 Kérdezzetek, ha bármi érdekel még benneteket a témában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése