Bővebben szerettem volna írni a peka
vacsoráról Vis szigetén, ezt most mint ideglenesen Magyarországon állomásozó
egység van időm megírni.
Nagyon sok Dalmát étterem kínál
különféle harang alatt készült ételt, és aki ezeket még nem kóstolta, nem lehet
teljes az ízekről alkotott elképzelése.
De mi is az a peka?
A peka harangot jelent, ami onnan ered, hogy ez a sütési mód egy alsó
kerek vas-edénybe helyezett étel és az azt lefedő 50-De mi is az a peka?
Én a legjobb pekákat, Lastovó szigetén: Porto Rossón és itt Vis szigetén a Rokinál ettem.
Ez a Borászat- Csárda a sziget
belső fennsíkján található, ahová előzetes egyeztetés ( telefonos bejelentkezés
és foglalás ) után ingyen felszállítanak kisbuszokkal a Vis városi, vagy a
Komiza városi kikötőből.
Már maga az út is feledhetetlen és lenyűgöző a tenger felett kanyargó gyönyörű és félelmetes kilátást adó szerpentinekről. Maga a Csárda rendkívül hangulatos egy pince és egy szabadtéri részből áll, ami dél olasz hangulatot ad az étteremnek.
Mivel a csoportokat előjegyzésre
fogadják, így a pekák elkészültére nem
kell hosszú órákat várni, már érkezéskor megtekinthetjük a harangok alatt
gőzölgő kakashalunkat, polipunkat, báránykánkat…
Előételnek egy kis halpástétom
kenyérlángossal, és már kezdődik is a borkóstoló, ami általában 4-5 féle saját
termesztésű borból áll és meg is vásárolható a pincében. Ez után jön a
kulináris gyönyör, a peka, vagy pekák felszolgálása, létszámtól és igénytől
függően.
Igen fáradtságos munka a teljes mennyiséget
elpusztítani, de mindig álltuk a sarat és legyőztük az előttünk tornyosuló
adagokat…
Vacsora után megkínálnak két
fajta travaricával, fiússal és lányossal…. Ez egyfajta gyógyfüves
törkölypálinka. Kell is az emésztés segítésére. És ha ezután valaki édességre
vágyik, lehetőség van fantasztikus rétesek és palacsinták végigkóstolgatására
is.
Aki egyszer járt itt, az
általában vissza is jön, hiszen kihagyhatatlan. Ha a szigeten járunk, erre rá
kell szánni egy fél napot.
Az árak fejenként 180-250 kunára
jöttek ki, mindazokkal a finomságokkal amit felsoroltam.
Előfoglalásnál persze alkudni
kell, az alku felét úgy is megitatják velünk borban a helyszínen, tehát
veszteség nem éri őket…
Ha érdekel ez a kulináris kaland…
egy kis vitorlázással fűszerezve, keress és szervezünk egy felejthetetlen
túrát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése