Translate

2012. szeptember 20., csütörtök

Vitorlásbérlés árai, mitől függ?


Ha egy család, baráti társaság vagy cég szeretne eltölteni egy-két tartalmas hetet a Dalmát szigetvilágban, mi a legfontosabb amit tudni érdemes a vitorlásbérlés költségeiről?
 A hajó árát a nagysága, kora, felszereltsége és a választott időpont határozza meg. Az általunk kedvelt ünnepek körüli és iskolai szünetekhez kötött időpontok ára nem több, de a nagyobb érdeklődés miatt érdemes időben foglalni. A következő szezonra foglalni, már novembertől érdemes, a jobb hajók és izgalmasabb időpontok elég sűrűek, ezért kell időben gondolkodni. Általában a kimazsolázott időpontok és hajók február végére megtelnek. ( persze „valamilyen” hajót általában lehet később is találni )
 Foglalásnál alapesetben 50 %-ot kérnek a charter cégek, míg a fennmaradó 50% az indulás előtt 6 héttel fizetendő.

 Egy hajó bérletében tisztázni kell mit takar a heti bérleti díj. A bérleti díj nem függ az utasok számától, akár egy főt is szívesen visz a skipper a maximális létszám ugyan azt a bérleti díjat fizeti.
 A bérleti költséghez tartozik a takarítás, ágynemű költsége, ez külön számolva 100-150 EUR, a külmotor bérlete, amit csendes öblökben horgonyzáshoz, az ott lévő éttermek megközelítésénél érdemes bérelni, nehogy a szélben való evezés nehézséget okozzon a partraszálló csónakkal…. Ennek költsége ~ 90 EUR. Erre nincs szükség, ha minden nap kiépített kikötőben kívánunk kikötni. A gyakorlott csapatok esetleg bérelhetnek spinakkert a hajóhoz, ez a szép nagy színes hátszélvitorla, ennek kezelése 2-4 hozzáértő embert igényel. A bérlet része a skipper (kapitány) díja ez heti 840 EUR és az ellátása ( alap étkezés és ha jól viselkedik, kizárólag a kikötőben egy sör… ) Ha kapitánnyal bérelnek egy hajót általában megúszható a kaució 1500-2000 EUR-os letéte.

 Nos, ha ezt az összes költséget összeadjuk egy rövid mintát adok két különböző hajóra, három időpontra, egy kalkulált összköltség és egy teljes telítettségnél számolt fejenkénti költségre.
 Az egyes hajó legyen egy 42 lábas három hálóval két fürdővel felszerelt 3 éves, még a kettes egy 45 lábas négy hálóval két fürdővel és egy szépen felújított 10 éves.
 Az első esetben 6 fő maximális kényelemmel, de a szalonban a franciaágyat kinyitva akár 8 fő is utazhat a skipperen kívül, a második hajón ez 8-10 fő.

 Első időpont: ( igazi kihívás valódi tengeri vitorlázás, hűvös éjszakákkal, de várható jó szelekkel, nincs tömeg, olcsóbb éttermek )
 március közepe- április vége és október második hetétől:
 Első hajóra a teljes bérleti díj skipperrel: ~ 2600 EUR ez egy főre optimális esetben: 325 EUR
 Második hajóra: ~ 2650 EUR egy főre akár: 265 EUR

 Második időpont ( kellemes szép idő, már fürödni is lehet ősszel októberig tökéletes általában a tenger )
 Május vagy esetleg szeptember vége:
 Első hajó: ~2900 EUR egy főre: 363 EUR
 Második : ~3050 EUR egy főre: 305 EUR

 Harmadik időpont ( igazi nyár, vagy az indiánnyár..) Július vagy szeptember közepe:
 Első hajó: ~3500 EUR egy főre: 438 EUR
 Második: ~3600 EUR egy főre: 360 EUR

 Minden hajó 180-200 literes hűtővel és felszerelt konyhával rendelkezik, ezért lehet komolyabb főzéseket, sütéseket is folytatni, ezzel is gazdaságosabbá téve a hetet és így akár egy csendes öbölben is lehet díjmentesen horgonyon éjszakázni, ha az időjárás engedi.

 Egyéb előre nem kalkulálható költség a kikötői díjak, ezek kikötőnként eltérőek, egy éjszaka 300-700 kuna közötti árat jelent hajónként, ezért áram víz és legtöbb esetben zuhanyzó jár egy csodás városban, vagy halászfaluban. Van lehetőség „ingyen” éttermek mólóján, vagy bójáján kikötni, ezért az étterem valamennyi fogyasztást vár el.
 Természetesen minden Horvátországba utazó az üdülőhelyi illetéket is ki kell, hogy fizesse, ez ~1 EUR/fő/éj a behajózásnál a chartercég intézi.

 Szinte minden egyedi igény kielégíthető, esetleg előzetes foglalások éttermekbe, Vagy egy Vis szigeti borkóstolós vacsorára szintén megoldható. Előzetes egyeztetéssel hostess is bérelhető így a reggeli, ebéd, vacsora a hajón a vendégek rendelkezésére állhat, frissen beszerzett helyi, vagy igény szerint hozott alapanyagból.

 Minden kérdéssel bátran keressenek, felejthetetlen élmények várnak mindenkire!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése