Translate

2012. szeptember 20., csütörtök

Felszerelés, mit vigyünk az útra, mi van a hajón?


Nos ahogy ígértem, egy összefoglaló a hajó felszereléséről és a szükséges poggyászról:
 Egy jól felszerelt charter hajónak a felszerelése elég sokrétű. A kötelező hajózási felszereléseken kívül bőségesen nyújt kényelmi felszereléseket is.
 Ami a kötelező felszereléseket illeti, nem kell saját mentőmellény, az tutira megtalálható a hajón.
Megtalálható még a gondos utazó által bepakolt saját távcső, hogy a horizontot figyelhessük, tehát azt sem kell saját féltett darabunkkal pótolnunk.
 Ünnepnapok tájékán boldogan konstatálhatjuk, hogy teljes színes kézi rakétakészlet is van a felszerelések között, gyönyörű tűzijáték rendezhető…. De nem szeretném látni soha az éles helyzetben való használatát, ezek a jelzőrakéták veszély esetére. Komplett elsősegély csomag található minden hajón, ami lényegesen jobban felszerelt, mint amit egy személyautó hasonló készlete nyújt, de ez mellett, általában a gondos skipper teljes gyógyszertárral rendelkezik, két hét túlélhető szinte minden nyavalya, a vakbélgyúladáson kívül.
 Térképek, pilot könyvek szintén rendelkezésre állnak, ezek természetes felszerelései a hajónak.
 Nem kell a felfújható balatoni csónakot sem magunkkal hozni, mert a felszerelés része a ’boci’-nak nevezett partraszálló egység, ami egy többkamrás gumicsónak, kemény hátfallal, tehát motorral is felszerelhető, de az már extra díj.
 Ami a kényelmet szolgálja, a szobák az utasok számának megfelelően ágyneművel, és törölközővel felszereltek, a mosdóban WC papír és folyékony szappan van. 300-600 liter víz áll rendelkezésre egy feltöltéssel mosakodás, mosogatás, zuhanyzás, főzéshez, de ez a kikötőkben mindenütt pótolható. Forró vizet áramról a parton, vagy a motor hőcserélője is készít, ez nem szokott gondot jelenteni.
 Házi tündérek örömére a konyha teljesen felszerelt, gáztűzhely, ( a két kis palack gáz, sok sütésfőzés mellett 8 személynél három hetet bír ki. ) teljes edénykészlet serpenyők, fazekak, palacsinta/tojás sütő, teafőző.. Mély, lapos, kistányérok, csészék, poharak, (általában pálinkás pohár nincs) Kés, villa, kanál, kiskanál, és konyhai kiegészítők… keverők, kavarók, bontók és reszelők.
 A hajón parti csatlakozásnál korlátlanul áll rendelkezésre 220 V és persze szivargyújtós 12V, de menet közben a tengeren is lehetőség van a 12 v mellett általában 400W-ig inverteren át 220V használatára.
 Faszénsütőt vitorlásra inkább ne hozzunk, sok sérülést láttam már belőle, bár egy csendes öbölben hangulatos a parton, amíg a tüzgyujtási tilalom miatt a helyiek el nem zavarnak.
 Ruházat:
 Érdeklődjünk előre a várható időjárás felől, nyilván szezonfüggő, de ami egységes az a több réteg, több öltözet az átázás miatt, és nélkülözhetetlen a vízhatlan legalább felső. Napsütésben is éles menetben szükség lehet polár kiskabátra, mert nagyobbnak érezzük a szelet, a hajó sok ruhát elbír!
 A ruhák bepakolásánál arra legyünk tekintettel, hogy a bőrönd, nem igazán komfortos nehezen elpakolható utazás közben, vagy a kocsiba kell kipakolás után visszatenni, vagy puha utazótáskát, tengerészzsákot pakoljunk meg.
 A hajóra való felszállás után balesetvédelmi és biztonsági gyorstalpalót kell, hogy tartson a kapitány! Ezt nagyon vegyük komolyan! Itt kérdezzük meg és gyakoroljuk el a pumpás hajówc használatát a saját és utastársaink komfortja érdekében.
 Tömören indulásnak ennyi, de a részleteket, bátran kérdezzétek!
 Jó szelet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése