Translate

2012. november 15., csütörtök

Első uticél: Hvar


A hazai viszonyokhoz való alkalmazkodás után, úgy gondolom, néhány megtekintendő úticélt mutatnék be röviden, amit egy vitorlás túra alatt látni érdemes!
Elsőként ismerjük meg Hvar városát, mely igazi Dalmát ékszerdoboz, a sok kedvencem közül az első számú.

Hvar, a leghosszabb (kb. 70 km) adriai sziget, az olívaligetek, türkizkék öblök, zöldellő erdők és a kábító illatú levendula- és rozmaringbokrok csodálatos egyvelege. A turizmus a sziget északi részén fekvő négy legfontosabb település vonzáskörzetére összpontosul: Hvarra, Stari Gradra, Vrboskára és Jelsára. Rendkívül kedvező klímája miatt horvát Madeirának is hívják.

A sziget „fővárosa” Hvar, melynek látképe a tenger felől egyetlen totálban fogja össze a pálmafák övezte Rivát és a hétszáz éves védőfalakat, melyek a XVI. Századi Spanyol erődig húzódnak fel a domboldalon. Fölötte áll a franciák által 1811-ben épített Napoleon-erőd. A legszebb templomok, kolostorok és paloták Hvar virágkorából, a velencei uralom időszakából származnak. Hvar védett kikötőjében telelt egykor a velencei flotta, s ma zarándokhajók érkeznek a világ minden tájáról, hogy utasaik a városka nagyvilági atmoszférájában megmerítkezzenek.



 
A régi kis kikötőtől jobbra nyílik a főtér, rajta a harangtorony és a Városkút. Hvar 850 óta püspöki székhely, és a szomszédos püspöki palotában lehet megtekinteni az egyházi kincseket. 1612-ben a hajdani dokk helyén nyitották meg Európa első újkori színházát. A sétányon tovább haladva találjuk a XV. századi ferences kolostort, amely egy kis földnyelven áll, és gyönyörű kert veszi körbe. A számtalan további látnivaló, a hangulatos sikátorok, a közeli kis szigetek rendkívül tartalmas kirándulási lehetőségeket hordoznak.
 
A Hvar sziget kínálta egyedülállóan nagystílű, ugyanakkor eredeti és fantáziadús szórakozási lehetőségekről alighanem sokat hallottunk már. Egy biztos: Hvarban akár az egész éjszakát átmulathatják a vállalkozó kedvűek és a kellően mély zsebűek!

A bulik sokszor már a strandokon elkezdődnek, majd divatos „after beach partyként” folytatódnak a partról a városközpontba vezető utcácskák kávézóinak teraszain. Egy rövid és könnyed vacsora után pedig máris itt az esti partik ideje, amelyek rendszerint valamelyik felkapott diszkóban vagy bárban találnak stílszerű folytatásra.

Ne csodálkozzunk hát, ha Hvar utcáin és bárjainak teraszán megpillantunk egy-egy hollywoodi hírességet is! A sziget többi települése azért esténként ennél jóval csendesebb – sőt, a hvari falvak elsősorban éppen nagy nyugalmat ígérő környezetükkel csábítják az igazi csendre vágyó utazókat. [birinyiapartman.hu]
  
Régebbi képeket nézegettem és ezeket is teszem most be illusztrációnak.
A főtérről:


És a régi szállodáról:


A mindig nyüzsgő kikötő:


És a hangulatos sikátorok:

 

Az éttermek kilátása:


Az „Arzenal” jellegzetes alakja:

Millió látnivaló található ebben az egyetlen városban, és mennyi-mennyi más sziget, város, élmény vár még Rád, ha eljössz egy vitorlástúrára!
Ne tétovázz, mások megelőznek, és a legjobb heteket lefoglalják előled….. Jelentkezz mielőbb!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése