Translate

2012. október 9., kedd

Vis Sziget Roki's konoba peka lakoma




Bővebben szerettem volna írni a peka vacsoráról Vis szigetén, ezt most mint ideglenesen Magyarországon állomásozó egység van időm megírni.


Nagyon sok Dalmát étterem kínál különféle harang alatt készült ételt, és aki ezeket még nem kóstolta, nem lehet teljes az ízekről alkotott elképzelése. 

De mi is az a peka?
A peka harangot jelent, ami onnan ered, hogy ez a sütési mód egy alsó kerek vas-edénybe helyezett étel és az azt lefedő 50-90 cm átmérőjű harang, amin még általában egy korona is van, hogy az előre felforrósított öntöttvas eszközre parazsat tudjanak helyezni.


2-4 óráig párolják-sütik alatta a különféle finomságokat, ami lehet: hal, polip, bárány, kecske, és a köret együtt, különféle zöldségek és krumpli, rizs…. 
 Ez együtt puhul párolódik és egy fergeteges ízkavalkáddá érik össze néhány óra alatt

Én a legjobb pekákat, Lastovó szigetén: Porto Rossón és itt Vis szigetén a Rokinál ettem.
Ez a Borászat- Csárda a sziget belső fennsíkján található, ahová előzetes egyeztetés ( telefonos bejelentkezés és foglalás ) után ingyen felszállítanak kisbuszokkal a Vis városi, vagy a Komiza városi kikötőből.


Már maga az út is feledhetetlen és lenyűgöző a tenger felett kanyargó gyönyörű és félelmetes kilátást adó szerpentinekről. Maga a Csárda rendkívül hangulatos egy pince és egy szabadtéri részből áll, ami dél olasz hangulatot ad az étteremnek.

Mivel a csoportokat előjegyzésre fogadják, így a pekák  elkészültére nem kell hosszú órákat várni, már érkezéskor megtekinthetjük a harangok alatt gőzölgő kakashalunkat, polipunkat, báránykánkat…

Előételnek egy kis halpástétom kenyérlángossal, és már kezdődik is a borkóstoló, ami általában 4-5 féle saját termesztésű borból áll és meg is vásárolható a pincében. Ez után jön a kulináris gyönyör, a peka, vagy pekák felszolgálása, létszámtól és igénytől függően.



Igen fáradtságos munka a teljes mennyiséget elpusztítani, de mindig álltuk a sarat és legyőztük az előttünk tornyosuló adagokat…

Vacsora után megkínálnak két fajta travaricával, fiússal és lányossal…. Ez egyfajta gyógyfüves törkölypálinka. Kell is az emésztés segítésére. És ha ezután valaki édességre vágyik, lehetőség van fantasztikus rétesek és palacsinták végigkóstolgatására is.

Aki egyszer járt itt, az általában vissza is jön, hiszen kihagyhatatlan. Ha a szigeten járunk, erre rá kell szánni egy fél napot.

Az árak fejenként 180-250 kunára jöttek ki, mindazokkal a finomságokkal amit felsoroltam.

Előfoglalásnál persze alkudni kell, az alku felét úgy is megitatják velünk borban a helyszínen, tehát veszteség nem éri őket…

Ha érdekel ez a kulináris kaland… egy kis vitorlázással fűszerezve, keress és szervezünk egy felejthetetlen túrát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése