Translate

2012. november 24., szombat

Ha Hvarról Dél felé indulunk: Az uticél Vis

Ha Hvarról kivitorlázva, egy rövidebb, alig két órás utat tervezünk, az ideális uticél: Vis szigete. Vis szigetén leggyorsabban elérhető uticél Vis városa.
Ezen a szigeten bonyolítják a híres "Viska Regattát" az egyik leglátványosabb őszi vitorlás versenyt az Adrián.


Ilyenkor 140-160 versenyen induló hajó és 50-60 érdeklődő, szurkoló hajó és legénysége zsúfolódik be a visi-öbölbe, és csap fergeteges bulit, a pénteki első futam befutójától, a vasárnapi második futam rajtjáig....


Az ország szárazföldi részétől legmesszebb eső, nyílt tengeren található állandóan lakott sziget: Vis. Kizárólag Splitből komppal, vagy hajóval lehet idejutni, a nem vitorlázó utazóknak. A szigetnek két tengerparti települése van: Vis, és Komiza, a sziget belső részein pedig még néhány kisebb falu épült. Vis szigete Kr. e. 4. század óta lakott, sok római kori maradvány is felfedezhető itt. Sokáig "tiltott szigetnek" számított, Tito idejében katonai létesítmények sokaságát építették, külföldi turisták csak 1989 óta látogathatják. A visi öböl bejáratánál, akinek kedve van, úszkálhat egy tengeralattjáró bunker előtt és besétálhat annak titokzatos gyomrába.


 Vitorlással többször horgonyoztunk előtte és csodáltuk meg ezt a nem mindennapi látványosságot. Ha valaki kicsit sportosabb alkat és kikötés után mozgásra vágyik, az a bunkert 20-30 perc kerékpározással is elérheti a parton tekerve, vagy felkaptathat a szerpentinen a fennsíkra, ahol a Roki's borászat is található (erről külön blogbejegyzést találsz). 

A bringakölcsönzés viszonylag olcsó, két korsó sör árából már egy jó túra kitelik! (Persze a lustábbak robogót is kölcsönözhetnek, esetleg VW bogár kabriót.... citromsárga színben:) )

Ez az Adria legtisztább része. A romlatlan szépségű sziget kristálytiszta levegője, a legkékebb tenger, rejtett öblök, csodás tengerpartok, az Adria egyik legzöldebb szigete, és nem utolsósorban, meleg napsütés vár bennünket minden alkalommal. A  szigeten megcsodálható Horvátország úgy, ahogyan régen volt: igazi hamisítatlan halászfalvak -városok, halászutcák mindennapjai.

 A helyiek által készített tenger gyümölcsei fantasztikusak, amelyeket kis, családi éttermekben lehet elfogyasztani. A szigeten sokfelé szőlőültetvényt is látni (Vis szárazföldi területének kb. 20 százalékát borítják), amelyek Dalmácia legjobbjai közé tartoznak, így Vis a remek borról is híres pl. Opol, Visko Crno, és Vugava, (az első kettő vörös, míg az utolsó fehérbor). A visi kikötőben, eredeti borozónálják ezt az isteni nedűt.



Vis a sziget központja, a szigettel azonos nevű, 1800 lakosú település, egy nagy, védett öbölben fekszik. A településen mindenfelé pálmafák zöldellnek, a kompkikötő és a vitorláskikötő között egy egyedi parkkal, melyet kizárólag ezek alkotnak.
A szeptemberi, hajón tartott esküvő előtt, ebben a városban, a kikötővel szembeni félszigeten, a templom előtt kérte meg a menyasszony kezét a későbbi boldog férj... A hangulat és a látvány felejthetetlen és valóban ennyire romantikus....
A kikötőben található a halpiac, ahol reggelente a helyi halászok árulják az éjjel és hajnalban fogott tengeri herkentyűket, melyet érdemes legalább megnézni, de javaslom vásároljatok is és a hajó konyháján egy egyszerű, fokhagymás, petrezselymes tepsiben sült remekművet készíthetünk. 
Vishez közel számos homokos, és kavicsos strand található, köztük kettő, melyeket a sziget két legszebb strandjának tartanak: 6 km-re Vistől a Stoncica-öbölben fekszik, melyet gyakran úgy emlegetnek, mint "Vis Hawaii-a". A gyönyörű, homokos öbölben egy barátságos étterem, és néhány kiadó ház van.



Az utánozhatatlan hangulatot, egy szép világítótorony koronázza meg.
Az öböl keleti oldalán, Vissel összeépülve találunk egy hangulatában megegyező, de kisebb települést, Kut-ot, ahol szintén kiköthetünk, ha a Vis városi kikötő megtelt. A két település központja 10 perc séta mindössze, ezer látnivalóval, és szomjoltó intézménnyel.
Minden eltöltött perc örök emlék, és visszavágyunk, hogy újra átélhessük a csodás pillanatokat!
Gyertek, baráti társaságokkal, családokkal, céges csapatépítőkkel, ezt át kell élni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése