Translate

2012. november 18., vasárnap

A következő uticél kelet felé: Korcula


Ha Hvarról elindulunk egy élményteli nap és éjszaka után, egy könnyen elérhető állomás lehet: Korcula, Marco Polo szülővárosa.

A mesébe illő Korčula szigete a legenda szerint a görög mitológiából ismert gyönyörű Kerkyra otthona volt, akinek maga Poszeidón, a tenger istene adományozta ezt a szigetet. Ha teszel egy sétát Korčula óvárosában, megismerheted annak gazdag történelmi és kulturális emlékeit, pl. a mindmáig fennmaradt ősi lovagi játékot a Moreškat, amelyben a fekete, illetve piros ruhába öltözött lovagok harcolnak a hölgyek kegyeiért. 
Míg a fehér korčulai kővel kirakott főtéren felsorakozott harcosok vívnak, a nézők visszarepülnek az időben a XIV.századba, amikor a szigeten megteremtődtek a vitézi játék hagyományai. Esténként egy kávéházban üldögélve élvezheted a sziget békés és zavartalan atmoszféráját.
Korčula öblei nem csak a lehorgonyzásra kíválóak, hanem a napozás szerelmesei is számtalan kis homokos és kavicsos strand közül válogathatnak. A sziget legismertebb strandjai közé tartozik a Lumbarda melletti homokos és a Pupnat kikötőjében található kavicsos partszakasz. A kristálytiszta tenger a maga elbűvölő kékeszöld ragyogásával garantált feltöltődést ígér.


Különböző feltételezések láttak napvilágot Marco Polo, az ismert felfedező születésének helyét illetően, bár az ismert, hogy Korčula városában egy egész városrész a Polo család tulajdonához tartozott. Amennyiben Korčula városába ellátogatsz, mindenképpen tegyél egy sétát a városnak ezen részén, és látogasd meg azt a házat is, ahonnan Marco Polo felfedező útjaira indult.





Korčula város falait még a koraközépkorban építették a Barbarigo, Tiepolo, Balbi és Capello bástyákkal együtt. A város magját a halcsontváz alapján tervezték és alakították ki, mely koncepció valóban nagyon hasznosnak bizonyult az évszázadok során, hiszen a házak ily módon való elhelyezkedése védelmet nyújt a déli nap ellen. Ezt kihasználva nyugodtan már kora délután elindulhatunk a város felfedezésére.




Korčula város múzeuma az óváros főterén, a reneszánszkori Ismaelis család palotájában kapott helyet.Az ide látogatók megtekinthetik a város történelmével kapcsolatos dokumentumokat is más kiállításokkal együtt. Még egy, szintén a reneszánsz építészet remekét dícsérő palota található a városban, az Arneri palota – ne utazz tovább ennek meglátogatása nélkül.




A XV. században épült a Szent Márk katedrális gótikus-reneszánsz stílusban. 150 éven keresztül nagyon vigyázva és szeretettel építették, és szerencsére teljes szépségében megmaradt az utókor számára. Napjainkban a katedrális számos ünnepi eseménynek ad otthont. A katedrálisnak saját Tintoretto festménye is van, mely az épület északi részében tekinthető meg. [adriatika.net]

Elvarázsol ez a sziget, bármennyiszer is térek ide vissza. A leggyönyörűbb látványt akkor csodálhatjuk meg, ha egy halkan suhanó vitorlásról körülvitorlázzuk az ódon falakat.


Gyere velem, nézzük meg ezt a várost is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése