Translate

2013. február 8., péntek

Split

A 220-230 ezer lakosú Split, Horvátország második legnagyobb városa. Dalmácia szíve, igazgatási és gazdasági központja. A Split-öböl partjait is magába foglaló félszigeten és az azt övező dombokon elterülő várost északról a 780 m magas Kozjak, keletről az 1330 métert is elérő Mosor-hegy védelmezi.

A mediterrán klímájú Split Európa egyik legnaposabb helye. Naponta átlagosan 7 órát süt a nap, de ez a szám július folyamán elérheti a 12 órát is. A meleg tengeri áramlatoknak köszönhetően a fürdőszezon májustól szeptemberig tart. 



A város, az egyik legfontosabb horvát kikötőhely. Innen elérhetünk komppal és katamaránnal, számos paradicsomi dalmát szigetet: Brac-, Korcula-, Solta-, Vis-, Hvar-, Lastovót, de akár Anconát, Rijekát, Dubrovnikot is.

A város több homokos stranddal is rendelkezik, és ezek a kék zászlót is megkapták, de nem vetekedhet, a környező szigetek, vagy kisebb városok strandjaival. 
A város legjelentősebb látnivalója, a modern és idétlen legóházakból álló lakótelepét leszámitva...:), a világviszonylatban is egyedinek számító fehér márványból készült, római kori Diocletianus-palota, ami az UNESCO világörökség listáján is helyet kapott.

Diocletianus császár visszavonulása után, 293-ban építette a 300 ezer m2 területű luxus palotát, ahol élete utolsó éveit töltötte, s ami helyet ad mauzóleumának is. A császár rezidenciája, a későbbiekben menedékül szolgált a környékbelieknek, akik az avarok és a szlávok támadásai elől, itt lelhettek biztonságra. A palota 4 kapun keresztül közelíthető meg: a Tengeri Kapun (délről), az Aranykapun (északról), az Ezüstkapun (keletről), és a Vaskapun (nyugatról). A palotában található a Peristilium, egy korintoszi oszlopokkal díszített udvar, ahol Diocletianus vendégeit fogadta. A palota falai között a tulajdonképpeni óváros helyezkedik el.
Az udvarban található az egyik kedvenc horvát kávézóm, a LUXOR,


ahol a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején, még kis asztalkákkal teli tér és folyamatos fellépő zenekarok szórakoztatták a nagyérdeműt és közben, a szfinx tekintett le ránk.

Mára a tömeg miatt, a város vezetése ezen a téren, az asztalokat már nem engedélyezi.

A Peristilium mellett foglal helyet a Sveti Duje székesegyház,


a császár egykori mauzóleuma, amely a VII. századtól keresztény templomként működik. A székesegyház Split védőszentjéről, Szent Dujmóról kapta a nevét, aki Diocletianus alatt halt vértanúhalált. A templomban magyar vonatkozással is találkozhatunk: a főkapu felett két kőkoporsó van elhelyezve, melyekbe IV. Béla magyar király lányainak, Katalinnak és Margitnak a földi maradványai vannak befalazva, akik a tatárok elől menekülve a közeli Klissza (Klis) várában vesztették életüket.
Ha tovább haladunk az óvárosban, akkor elérkezünk egy rendkívüli római épületmaradványhoz, a Jupiter templomhoz, amely az egyik legépebi megmaradt emlékhely a római korból. A szentély napjainkban a Szent Dujmo templom keresztelőkápolnájaként működik.
De, maradjunk még kicsit a templomnál, melynek tornyából csodálatos kilátás nyilik a városra és a kikötőkre. Innen nézhetünk le a szigetekre induló kompokra, vagy Olaszország felé tartó nagyobbacska utasszállitókra.

Ha egy kicsit nyugatabbra fordulunk, láthatjuk az egyik (a három nagyobból ) vitorláskikötőt. Bár ezt Gomilicai báziskikötőből nem használjuk, a várost inkább a behajózás előtt szombaton reggel, vagy érkezés és hajóátadás után szombat délután érdemes útba ejteni.

Ha egy kicsit közelebb tekintünk a kikötő belső sarkába, egy szép monarchiabeli épületet láthatunk, a Kapitányság épületét ( ebben már kétszer is vizsgáztam ).

Egészen nyugat felé tekintve a Marjan hegy uralja a tájat. A 178 méter magas Marjan hegy tetején lévő kilátóból lélegzetelállító körpanorámában gyönyörködhetünk. A hegyre azonban nem csak a kilátás miatt érdemes felmenni:

a mediterrán növényzet, és a fenyő- és tengerillatú friss levegő mind-mind megéri a Split óvárosából számolva 20 perces, kis, szűk utcákban kezdődő, és fenyőerdőben végződő sétát. A hegy lábánál található egy kis utcácska sarkán a város legjobb és talán legrégebbi csevapos büféje.
Ha az óvárost az Északi, 'Aranykapu' felől közelitjük meg, előtte magasodik, a hatalmas méretű szobor, amely Split egyik leghíresebb nevezetességének számít, Nini Gergely püspök szobra.

A 10. században élt püspök tagadta a pápa hatalmát, és az egyházi szertartásokban bevezette a horvát nyelvet, az addig kizárólagosan használt latin helyett. A babona szerint a szobor nagylábujjának megérintése szerencsét hoz.
Split főterén állva, szinte Velencében érezhetjük magunkat, de nemcsak, a velencei paloták miatt.


Az óváros központjában található, nem hivatalos nevén Pjacának hívott, hangzásában az olasz Piazzára hajazó hangulatos tér mentén számos figyelemreméltó épületet csodálhatunk meg.


A kávézókban és üzletekben bővelkedő tér, a splitiek kedvelt találkozópontja. [utazas-nyaralas.info]
Amit még meg kell néznünk, az a piac, ahol a ruhafélék, cipők, bőráruk és bazári bóvlin kivül, húsos, dalmát sonkás, sajtos pavilonok tucatjai sorakoznak, de a környező települések kertjeinek valamennyi zöldségféléit, gyümölcseit és csodálatos szines virágkavalkádját is megcsodálhatjuk, megvásárolhatjuk.

Na, és ki ne felejtsem az óvárosban található halpiacot, amit érdemes minél hamarabb felkeresni, a csodálatos nyüzsgés és választék miatt!


Ha mindezen túljutottunk, ki kell ülni a parti sétány egyik kávézójába és átadni magunkat a dalmát hangulat elragadóan lassú és nyugodt légkörének....
A sétány 10 éve ...

 és most.

Ha mindez felkeltette érdeklődésedet és szeretnéd Te is megnézni, szivesen megmutatom egy vitorlástúra előtt, vagy után.... Jelentkezz!....Kérdezz!.... Válaszolok telefonon vagy mailen is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése