Translate

2013. február 27., szerda

Indulási oldal II.

Tehát folytatom innen:  http://botagaborvitorlazas.blogspot.hu/2013/02/indulasi-oldal-i.html

Jobbra feltűnik egy tó, ez a Prokljansko Jezero,


a Krka folyó kiöblösödése, és erős dagálynál, sós víz is kerül bele Sibenik felől. Mindjárt átérünk a Krka hídon, ez után érdemes megállni, a parkolóban kinyújtózni és egy fotót késziteni Skradinról. Gyönyörű ékszerdoboz.
De már indulunk is tovább, hiszen vár ránk a Tenger! Életünk kalandja!


Jön a Prgomet-i lehajtó, itt kell letérnünk az autópályáról, és Labin érintésével a Split-i repülőtérnél leérünk a parti útra. Itt a soha el nem készülő gyorsforgalmi úton Split felé vesszük az irányt és jó 10 Km múlva a Gomilica lehejtónál jobbra a kikötő felé fordulunk.


Kis bolyongás után mindenki megtalálja a Marina Kastela kikötőt. ( árbócerdő, táblák, helyi segítség, telefonos segítség....)
Itt, aki közvetlen a keritésen belül akar parkolni, megteheti 50 EUR/hét áron, de érdemesebb 'Barba' boltja/kocsmája előtt megállni és egy udvarba 20-25 EUR áron beállni! ( na, ha ezt a kikötőben elolvassák engem kitiltanak :) )

Most keressük meg a kapitányunkat, aki már itt vár, ha minden igaz, aztán a charter céget, és nézzük meg a hajót.


Egy kis, tolikocsira ( amit a kikötő területéről nem lehet kivinni ) kipakolhatunk, amit egyikünk vagy a kapitány őriz, még a többiek bevásárolnak, átöltöznek, letusolnak, esetleg a Split-i piacra is ellátogatnak.


Ha a papírok rendben vannak, amit egy kis csinos táskában megkapunk a hajóhoz, miután az utolsó részlet, idegenforgalmi adó, esetleg depozit rendezésre került, át kell venni a hajót tételesen, listával, amin minden észrevételt írásban, aláírással hitelesítve rögzíteni kell! Így nem lesz kellemetlenségünk a hajó leadásakor, az út végén.
A hajó átvételét, felszerelés-lista ellenőrzését, a kapitányunk jelenlétében, minden képpen kövesse végig egy utas, a fizető vendégek közül, mert az átvételért Ő felel. A hajó és utasok épsége és biztonsága és átvett állapotban történő visszajuttatása a kapitány felelőssége!

Ez után lehet bepakolni..... ez első alkalommal az őskáoszhoz közel áll....


ha nem hoztunk bőröndöt, csak puha utazótáskát, tengerészzsákot, az elfér a hajón, a bőrönd, hűtőtáska viszont jobb helyen van a kocsiban visszapakolva.


Ha mindenki túl van a berakodás izgalmán, közösen le kell ülni, hogy a kapitány ismertesse a legfontosabb biztonsági tudnivalókat, a viselkedést, közlekedést a hajón, a mosdók használatát, a konyha/gáztűzhely használatát, mentőmellényeket kiossza, azt elérhető helyen tárolja mindenki a kabinjában.

Át kell tekinteni a legfrissebb időjárási előrejelzést, ezt a kapitányunk megteszi, és közösen eldönteni ennek ismeretében az első két három napig az útvonaltervet, felvázolva az egész hét lehetőségével, a biztonságos, időben történő visszaérkezést figyelembe véve.


Meg kell határozni a hozzávetőleges napirendet, mert ez egy nyaralás, ne zavarjuk egymást! A kapitány indulni és kikötni, esetleg egy fő segítséggel, önállóan is tud, alhat aki pihenni szeretne nyugodtan, ha csendes a tenger.


Közösen kell megbeszélni naponta mekkora időt kívánunk a vízen tölteni, esetleg mikor szeretnénk egy csendes öblöt útbaejteni, mekkora távolságot szeretnénk megtenni? Már napi 2-4 órás vitorlázással is mindig új kikötőben, városban köthetünk ki!
A szél sajnos/szerencsére nem lefizethető, ezért úgy és akkor fúj, amikor kedve szottyan, bár bizonyos törvényszerűségeket még Ő is tisztel. Ezért ha túl erős a szél, az utasok biztonsága érdekében, ( és főleg a gyomorbéli nyugalmuk ) a kapitány dönthet az utiterv megváltoztatása mellett.


Ha nincs szél és időben be akarunk futni egy kikötőbe, akkor pedig kénytelenek vagyunk a motor erjét használni, ami a hétvégi üzemanyagköltségünket kicsit növelheti. ( A fogyasztás óránként nem több 4  liternél! )

Akit érdekel a vitorlázás, az egész úton zaklassa a kapitányát! Hiába vág elfoglalt képet, általában ráér :)!
Megtanulhatjuk a közlekedési szabályokat a vízen, a vitorlakezelés alapjait, a fontosabb csomók kötését, a navigáció alapjait, a műszereket,


na és persze.... kezünkbe vehetjük a hajó kormányát és Mi magunk irányíthatjúk ezt a gyönyörű jószágot!


Ha nem tudjuk elfeledni és otthon hagyni a teljes külvilágot, telefon/laptop töltőt ne hagyjuk otthon. Ezek töltése normál 220 V-os csatlakozóról menet közben is megoldható, a hajón van ilyen csatlakozó. ( és persze szivargyújtós is ).

A hajóban, lenn a szalonban és a kabinokban, nem szabad dohányozni! A biztonság, és mások közérzete miatt sem. Kinn a hajó fedélzeten persze ez figyelembe véve az uralkodó szélirányt megoldható.


A vitorlázás a felhőtlen kikapcsolódásról és bulikról is szólhat, de azt vegyük figyelembe, hogy másnapos gyomor utálja a hullámokat, és menet közben a hajón mozogni, csak egy bizonyos mennyiségű alkoholszintig javasolt!


Ne kínálgassuk a kapitányt alkohollal menet közben, bár szereti minden bizonnyal a jó bort, sört, vagy pálinkát, de ő felel a Mi biztonságunkért, és törvény szerint is büntetik az ittas vezetést!

A tengeren és a kikötőbe egyaránt adjuk át magunkat a pillanatnak, élvezzük ki a tenger és a kikötők adta minden csodálatos lehetőséget, látványt, szórakozást!


Ha süt a nap, az gyönyörű.... ha fúj a szél, az csodás, repülünk.... ha esik, az remek, mert tiszta időnk lesz utána, láthatjuk a környező szigetvilágot.... Minden helyzetet és időt lehet és kell élvezni... elvégre, egyszer élünk.....!


Érdemes végignézni jópár fényképet, fotoalbumot, ez is segíthet az útvonal kiválasztásánál, esetleg a hangulát megértésénél, vagy csak úgy...http://www.facebook.com/pages/B%C3%B3ta-G%C3%A1bor-vitorl%C3%A1z%C3%A1s/328595440567442?sk=photos_albums

Gyere, jelentkezz barátaiddal, családoddal, és megmutatom ezt a csodát! (A legjobb időpontok és hajók gyorsan fogynak..... )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése