Translate

2013. január 7., hétfő

Vrboska és Jelsa

Hvar szigetén, a Brac sziget felé eső Északi oldalon található két csodás kis városka, Vrboska és Jelsa. Az első csendesebb, a második nyüzsgőbb település, de akár gyalog egy jó tengerparti sétával, egy félóra alatt, megtehető a kettő közötti távolság.

Vrboska egyike a legértékesebb és legszebb hvari településeknek. A falu egy fjord mélyén fekszik, hosszú védett öböl mentén.



 Szokatlan ennek az alig 500 lelket számláló falucska megjelenése, hiszen a házak a tengerpart mellett sorakoznak a két parton, amelyeket kis hidak kötnek össze.


Ez a szokatlan megoldás különleges bájt kölcsönöz a településnek, innen kapta másik elnevezését „Kis Velence“ néven.

A 15.században jött létre a Vrbanja falu kikötőjeként, mikoris Vrbanja lakosai halászattal kezdtek foglalkozni, mely egykor a lakosok fő foglalkozása volt.


A faluban egy Halászati Múzeum is található. Itt nem csak a halászathoz kapcsolódó tárgyakat találhatunk, hanem a helyi hagyományos étkészleteket és fõzõedényeket is.



A városkát sűrű fenyőerdő övezi, ez rendkívül kellemes, nyugodt légkört kölcsönöz a tájnak.


A legmonumentálisabb és dominánsabb épülete a városnak a Fort templom, egy kis dombon a város központjában.

Ez körülbelül 1575-ben épitették, amikor a régi templomot, a Sv.. Marija (Szűz Mária) is megerősítették, az állandó fenyegetés a török ​​támadás miatt. Ez a váracska, a maga nemében, a kis mérete ellenére is,  uralja kilátás a városra és az öbölre, és a harmónikusan illeszkedik a település egészébe.



A falu központjában a templom - erőd 1580 körül épült, és a tetejéről élvezhetjük a szép látvány a vidék és a nyílt tenger felé ...

Hvar sziget közepén találhatjuk Jelsa városát, mely komoly hagyományokkal rendelkezik a turizmussal kapcsolatban. Jelsa egy természetes tengeröböl köré épült a XVI. században. A főtéren található reneszánsz stílusú épületek, a műemlékek, a templomok, a hegyvidék és a liget egyedi hangulatot kölcsönöznek e mediterrán településnek. Ebben a városban található Dalmácia egyik legnagyobb parkja, a Perivoj, mely már a XIX. század óta várja látogatóit.


Jelsa főterén rendezvények teszik még színesebbé az idelátogató turisták nyaralását. A sziget első szállodája, amely az üdülőkomplexum részét képezi a Jadran, 1911-ben épült, így Jelsa a sziget idegenforgalmának jelentős központjává vált.

A város, százéves fenyőerdők, levendulamezők, szőlőskertek, olajfaligetek és a tiszta égkék tenger közé ékelődött be. Az éghajlat kellemes, enyhe telek és forró nyarak jellemzik, rengeteg napsütéssel.


Jelsa a XIV. században lett a közeli Pitva falu kikötője. A halász- és mezőgazdász falucska Jelsa, a XIX. század közepére hajóépítő és tengerészeti központtá vált és ez a városka lett a Hvar sziget középső részének adminisztratív központja is.

Jelsa egy nyüzsgő közigazgatási központ, élénk személyhajó forgalommal Splitbe és Bolra. Hvar sziget, több mint 140 éves tradícióra tekint vissza az idegenforgalom terén, mivel a turizmus hivatalosan 1868-ban kezdődött itt, de praktikusan még a római idők előtt elindult. A legrégebbi hotel is Jelsa-n található, mely 1911-ben épült. Ma Hvar sziget kedvelt úti célja a turistáknak, melyet a Traveler magazin a világ tíz legszebb szigetének egyikeként tart számon.

Itt élénk az éjszakai élet, tavasztól őszig a parton, körben az öböl körül, hangulatos étterbek és kiskocsmák hívogatják a világ minden részéről idesereglett forgatagot.



Jelsa számos templomával, boltjaival, parkjaival, barlangjával és történelmi emlékével értékes felfedezésre váró célpont. Legérdekesebb látnivaló a környéknek Humac és a Grapceva barlang, Jelsa óvárosi része (Civitas Vetus Ielsae), valamint a Tor torony maradványai. Humac egy lakatlan hely 7 km-re keletre Jelsa-tól. Ez az egykori pásztorfalu a XVII. században épült, a tengerszint feletti 350 méteres magasságban. 

A Grapceva barlang Hvar sziget középső részén található, az öreg Humac falu közelében. Ez a barlang fontos archeológiai lelőhely a neolit korból és 1964. óta védett kulturális-történelmi műemlék.

Jelsa régi részéből csak a régi városfal maradványai és egy római légiós ház emlékeztet a viharos történelemre és az ősi falu egykori fontosságára (Civitas Vetus Ielsae). Létezett itt egy Augusztiniánuszi kolostor a mai temető helyén, melyet 1605. és 1787. között említenek írások, és melyből mára csupán a templom és a harangtorony maradt fenn.

A Tor egy i. e. IV. században keletkezett torony, mely Jelsa-tól délre található. Óriási kőblokkokból épített szabályos formájú építmény, mely un. „száraz fal” technikával készült (a köveket kötőanyag nélkül rakták egymásra, csupán csiszolással). A Tor egykor egy görög felderítő állomás volt, melyet egy régi illír erőd maradványaira építettek.

Itt az ideje, hogy Te is megnézd ezeket a csodás helyeket, jelentkezz barátaiddal, családoddal egy vitorlástúrára!
Kérdésed van bátran hívj vagy írj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése