Translate

2013. január 17., csütörtök

Stari Grad

Stari grad Európa egyik legrégebbi városa és egyben Hvar sziget legrégebbi települése.



A sziget északnyugati részén, annak mély és védett öblében, mely a hajósoknak biztonságos helyet biztosít. A város kulturális emlékekben bővelkedik, itt egykor a Pharos nevű görög várost találhatták, ma pedig turisztikai központ. A görögök Krisztus előtt 385-ben érkeztek erre a területre, majd a rómaiak Krisztus előtt 219-ben lerombolták, és felépítették a Pharia nevű római települést. Az óvárost hagyományos építészet jellemzi, ami miatt különleges Dalmát hangulata van.

Az öböl déli részén az Osztrák-Magyar Monarhia idejebeli házakat fedezhetünk fel. 



Maga a város a sziget felőli oldalon húzódik, vele szemben az öböl túlpartján a nyaralónegyed terül el.A város belseje felé vezető tér valaha árkádos térség volt. A velencei időkben épített árkádokat az osztrák uralom alatt lebontották.


Az árkádos térséget a Pod luza-t átszelve a városka büszkeségéhez, a város egykori patricius családjának, a Hektorović családnak a várkastélyához érünk, mely a 15. században épült. a neve Tvrdalj, mely kétemeletes, szürke kőépület, vaskos "törökváró" falakkal.



A Hektorovićok közül kitűnt az 1487 és 1572 között élt humanista Petar Hektorović, filozófus, költő, aki a kastély építtetője volt, és - akárcsak a mi Berzsenyink niklai birtokára - visszavonulva, földjének és költészetének élt. ( a róla elnevezett komp, ma a legnagyobb a szigetek között. Jelenleg Split-Vis között jár.)



A kastély építtetőjének szellemét a főbejárat feletti márványtábla felirata is jellemzi: "Omnium conditori" (a mindenség teremtőjének).
A kastély előcsarnokából a díszkert hangulatos részéhez, a híres halastóhoz jutunk. A kastély kertje - amely márványasztalaival, padjaival, megmaradt fáival ma csak halvány képet nyújt régi szépségéről - a Hektorović Múzeum része.




Emeletén képtár található, a halastó melletti épületben pedig kis néprajzi gyűjteményt alakítottak ki.



A kis tó a tengerrel összeköttetésben áll, sósvizű. Érdekesség, hogy időjóslásra használható! Ha a halak körbe körbe úsznak, eső várható...



A városban már megtalálhatjuk a horvát kocsmával szemben a tér túloldalán a Szerb kocsmát is, akik, ha nem is minden csipkelődés nélkül, de már megférnek egymás mellett.



Stari Grad, a sziget középső részén való elhelyezkedése miatt ideális hely hosszú sétákhoz és kirándulásokhoz, a legnaposabb és levendula illatú adriai szigeten. Több ezer éves történelme számos emlék nyomait hagyta a településen.



Ha személyesen is meg szeretnéd nézni barátaiddal ezt a több ezer éves várost, keress, telefonon vagy mailen, és szervezünk egy vitorlástúrát, amivel útba ejtjük Stari Gradot is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése