Translate

2012. december 18., kedd

Solta Sziget: Maslinica

Akár Vis szigetéről Északra vitorlázva, akár indulás után első éjszakai megállóként, nem megterhelő, néhány órás vitorlázással elérhető célpont Maslenica.


Az egykori csendes kis halászfaluból mára kedvelt nyaralóhellyé lett Maslinicát, Šolta sziget nyugati partjának egy védett öblében találjuk. Hangulatos tavernáiban ("konoba") eredeti, helyi alapanyagokból hagyományos módon készült finom falatokat fogyaszthat az éhes vendég. 
Rendkívül hangulatos, esténként az öböl, kivilágított kastéllyal szemközti oldalán, egy étterem vagy bár teraszán beszélgetni, koktélozni, fagyizni.


A környék természetes növényvilágának legmarkánsabb tagjai az olajfák, amelyek révén máig fennmaradt a helység hagyományos mezőgazdasági ága, az olívatermesztés. Maslinica a csendes pihenést keresők ideális nyaralóhelye, ahonnan könnyen elérhetők Dél-Dalmácia nagyobb idegenforgalmi célpontjai is: Hvar, Korčula, Vis, Split, Makarska, Dubrovnik...

A csendes öböl mára, a korábbi halászati hagyományokat, turisztikai látványosságokkal váltotta fel. A parton, egymás után sorakozó vendéglőkben, helyi ételeket szolgálnak fel, hagyományos módon elkészítve. 

Maslinica az egyetlen város és a kikötő Solta szigetnek nyugati partján. Közvetlenül a település előtt egy szigetcsoport található, hét szigettel. A legnagyobbikon közülük, az V. és VI században egy régi keresztény templom épült, kolostorral, melynek maradványait ma is láthatjuk.
A kisvárosban, a XVII. század végéről származik a négyszögletes torony a kiskapukkal.
1703-ban, egy nemesi család, Marchi, kérte a velencei "kormányzó" engedélytét, hogy egy új települést és várat építsen védelmező tornyokkal a gyakori kalóz támadások ellen.
1708-ban a torony mellé építettek egy egyemeletes barokk kastélyt négyzetes udvarral, melynek fő bejáratán Martinis-Marchi család felirata látható a címerrel.


Így kezdődött a település történelme.

A várat mára átalakították, a vonzó és jól ismert "Albert gróf" éteremmé, valamint szállodává. A német tulajdonos a kikötőt is felújította, a mai kor minden kívánalmának megfelelően.


Maslinica fölötti domb, egy rövid sétával elérhető, gyanta illatú fenyvesen átsétálva, ahonnan a kápolna szomszédságából, a temetőkertből, felejthetetlen élményt nyújt a naplemente látványa, a hét sziget fölött....


Tovább sétálva és a szomszédos völgybe leereszkedve elérjük Sesulát, ( ez az öböl neve ) ahol az egyik kedvenc éttermem magasodik, a keskeny szurdokban kikötött hajók fölé. 


Ha romantikus, vadregényesebb estére vágyunk, a kiépített Maslenicai kikötő helyett itt is horgonyozhatunk, ráadásul ez ingyenes, csak egy kis éttermi fogyasztást várnak cserébe. A konyha szenzációs... megéri!

Idén őszel úgy hallottam, a Martinis család a városi kikötő után, itt is vitorláskikötőt kíván építeni! Aki az érintetlen, hangulatos öblöt meg szeretné ismerni, siessen!


Solta sziget nyugati partja, köszönhetően a kedvező áramlatoknak és a ritkán beépült partnak, rendkívül tiszta öblökkel, strandokkal vár ránk.


Ha látni szeretnéd ezt a hamgulatos, még kevesek által látogatott vidéket, annak legmegfelelőbb módja, egy vitorlástúra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése