Translate

2012. december 27., csütörtök

Lastovói kalandozás

Lastovo, az érintetlen sziget, ahova a hajósok is ritkán jutnak el, ha nem ismerik annak csodáit és nem hallottak még utánozhatatlan hangulatáról!
Létezik egy különleges sziget Dél-Dalmáciában, Korčulától 8 mérföldre, mely a mai napig kevesek által látogatott, hiszen hosszú időn át teljesen elzárt katonai bázisként működött. Ennek köszönhetően a természet érintetlensége itt oly mértékben fennmaradhatott, mely a mediterrán szigetek között is egyedülállóvá teszi a területet. A nyilvánosság számára 1998-ig tiltott szigetet még Tito marsall erősítette meg egy esetleges ellenséges invázióra számítva.


Lastovo időjárása a dalmát partokon az egyik legmelegebb: itt a legnagyobb a napsütéses napok száma egy évben. A víz nyáron átlagosan 27 fokos.
A kopár horvát szigetekkel ellentétben Lastovo gazdag vegetációval és élővilággal rendelkezik, a szigetlakók szőlő- és olajbogyófa termesztéssel, valamint halászattal foglalkoznak. Természetesen az ide érkezőket is szívesen látják és vezetik be őket a helyi ételek és italok világába. A tenger vize kristálytiszta, élővilága igen változatos. Halból, rákból és kagylóból különösen finom fogásokat készítenek a hangulatos éttermekben, melyekhez a lastovoi fehérborokat és pálinkákat mindenképp érdemes megkóstolni. A testes száraz fehérbor, a lastovoi Maraština egész Horvátországban ismert.


Lastovo szigete 2006 óta természetvédelmi terület. Sajnos már minden ideérkező utasnak, napidíjat kell fizetnie, de ebből fordítanak az érintetlen részek, a környezet megóvására, így nem kell sajnálni. Környékén 46 kisebb sziget (Prežba, Mrčara, Sušac), számos szirt és keleti irányban a Lastovnjaci szigetcsoport található. Az itt fekvő Saplun sziget elsősorban homokos öbleiről híres. Lastovo déli oldalán található a Struga világítótorony, mely az egyik legrégebbi az Adrián.


Aki nagyobb „nyüzsgésre” vágyna, az keresse fel Ubli vagy Lastovo városát. Ubli a sziget legnagyobb kikötője (tankolási lehetőséggel), míg Lastovo-ban a híres kémények ("Fumar"), karneválok (legnevezetesebb a minden év februárjában tartott „Poklad”), zenei estek és folklór fesztiválok (merthogy „Lastovo a "zene szigete”) miatt érdemes ellátogatni.
De én most mégis Lastovóra gondolva két feledhetetlen hangulatú öbölről, településről teszek említést, és javaslom mindenkinek uticélul.
Az öblök igazán csak a hajósok számára elérhetőek, minden szépségüket feltárva.
Zaklopatica és Skrivena Luka ( Porto Rosso ) csendes és biztonságos öble, ahol a helyi éttermek egyikéhez köthetünk ki (ezzel együtt áramot és vizet is vehetünk, valamint vizesblokkot használhatunk az éttermi fogyasztásért cserébe.) vagy horgonyt is dobhatunk.
Zaklopatica öblében, melyet egy kisebb sziget zár el a tengertől és egy 40 méter körüli bejáraton közelíthető csak meg, 6-8 étterem várja a hajóval érkező vendégeket és verseng a vendégek kegyeiért.


Itt kikötés után egy sétát mindenképp tennünk kell a Lastovó felé vezető uton, az übül fölött! feledhetetlen.

A naplementére persze érdemes visszaérkeznünk egy étterem teraszára, hogy egy pohár bor mellett élvezzük, ezt a semmihez nem hasonlítható életre szóló látványt....


 Skrivena Luka a nyílt tenger felől egyáltalán nem látható és teljesen védett a viharos tengertől és az erős nyugati széltől.


Az itt található Úszómólós kikötő Porto Rosso, étterem és teljes kiszolgálást nyujtó egység, ( mosás, vizeshelységek, áram, víz, wifi.. ) az idei évi bővítéssel már közel 40 hajót is ki tud szolgálni, biztonságos kulturált körülményeket biztosítva. A pekát itt mindenképpen érdemes kipróbálni, szerintem a Vis-i Roki's után ( http://botagaborvitorlazas.blogspot.hu/2012/10/vis-sziget-rokis-konoba-peka-lakoma.html  ) itt a legjobb egész dalmáciában!

Lastovo szigetét különös módon a 46-os szám uralja: 46 kisebb sziget veszi körül, 46 művelésre alkalmas földterülettel rendelkezik, 46 templom és kápolna van a szigeten.


A szigetről Bizánci Stephen lexikonárius tett először írásos említést a 6. században Ladesta és Ladeston néven. Az ő forrása egy görög történész, Theopompus volt. Miután a rómaiak elfoglalták Dalmáciát, a szigetet latinul Augusta Insula, azaz "az uralkodó szigetének" nevezték. A középkor során a sziget neve Augustáról, Lagustára változott. Később a szláv ovo rag és a római Lasto névből alakult ki Lastovo, a sziget mai neve.


Lastovo az egyik leggazdagabb vidék a vízalatti világ tekintetében. A környező szigetek számtalan hal, rák és egyéb tengeri élőlény otthonai, ami nem csak a helyi konyha tekintetében előny, hanem Lastovo-t a régió egyik legizgalmasabb búvárparadicsomává teszi. [mediterranyacht.hu]

Ha látni szeretnéd ezt a helyet, és 5-10 fős társaságoddal bele mersz vágni egy vitorlástúrába, keress és élőben bemutatom ezt a csodálatos világot....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése