Translate

2013. április 25., csütörtök

Pucisca

Pucisca település, Brac sziget északi oldalának közepén található.


A szigetre naponta járnak kompok Splitből és Makarskából. A helység a kőfaragó hagyományáról ismert, sőt a környékbeli márvány lett beépítve Washingtonban a Fehér Házba is. 

Ezek a kövek jelentették az ismertséget, a munkát, nemzedékről nemzedékre a városkának. Napjainkban is kőfaragó-iskola működik itt. Sok palota épült az egész világon a helyi kőből a reneszánsz kortól a mai napig.

A környék, mint az egész sziget, híres az olívaolaj, szőlő, és a füge termesztéséről.  Juhoknak és kecskéknek, hála a különböző mediterrán növényeknek és fűféléknek, valamint a tengeri és hegyi levegő keveredésének, egy igazi paradicsom Brac szigete. Plinius az idősebb (24.-29. AD) írt Bracról, mint, ahol kiváló kecskéket nevelnek: "capris laudata Brattia" (a Brac-i kecskék dicsérte ).

A város hamar felismerte a turizmus nyujtotta lehetőségeket is, de nem lett túlzsúfolt! Közvetlenül a város szívében a hotel Porat 15 ággyal, és a plébániatemplom mellett a nemrég megnyílt családi hotel "Deskovic", az egykori Palace Deskovic helyén várja a látogatókat.


Van néhány kiváló étterem, vendéglő, a kerti étterem Aquila, sok kávézó, bárok, pizzériák, cukrászdák. 


Strandolni a kavicsos és köves, sok-sok kis öböl valamelyikében lehet, ahol mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbbat...
Az általános iskola Puciscan, az osztrák-magyar monarchia idejéből származik, 1902-ben nyitották meg, és teljesen megújult 2004-ben.
A legmonumentálisabb egyházi műemlék a Szent Jerolim plébániatemplom 1566-ban épült és 1750-ben bővítették.

A helyi temetőben található az egyik legrégebbi építmény: a pogány oltár és a római sír: Stela.  
Szinte minden út ami Puciscából kivezet, egy templomhoz érkezik. A legrégebbi felszentelt templom a Szent Ciprian és a 11. századból származik. A Szent Antal plébániatemplom 1461-ben épült. 


Gornji Humac az egyik legrégebbi létező település a pucisca feletti hegyekben, füldművesek és a juhászok lakják. A hely 13 km-re található Puciscatól, a Supetar 24 km, és a Bol 10 km. Gornji Humac büszke a számos festői vendéglőjére és fogadóira. Érdekessége, hogy közel 300 m magasan található. Aki megnézi a falut soha nem fogja elfelejteni, a tiszta és friss levegőt, a helyi ételeket, és a nyugalmat....


Ha van kedved, keress meg és barátaiddal, családoddal elviszlek egy hetes vitorlástúrára, és megállunk körbesétálni ezt a festői városkát is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése