Translate

2012. november 29., csütörtök

Komizai túra, barlanglátogatással

Ha Vis városából elindulunk egy könnyed, nem túl hosszú vitorlázásra, jó célpont a sziget túloldalán elterülő Komiza. 
Érdemes korán indulni, hogy az útközben elénk táruló látnivalókat meg tudjuk nézni. Két lehetőségünk is van uticélunk elérésére, a szigetet északról, vagy délről is kerülhetjük, a számunkra kedvezőbb szelet kihasználva.

Ha északról kerülünk, úgy kell ütemeznünk, hogy 10-12 között Bisevóra érjünk. Bisevó, egy kis sziget a Komizai öböllel szemben, a várostól szűk öt mérföldre.
Bisevon ma már csak kevesen laknak, ők is főként a turista szezon idejében. Első lakosai a bencés szerzetesek voltak, akik 1050-ben építették fel a Sveti Silvestar i Ciprijan-templomot és -kolostort. /Szent Szilveszter és Cipriá/ . A kolostor romjai mellett a templom maradványai is megtalálhatók.
A sziget leginkább barlangjáról nevezetes.


A Kék-barlangot 1884 óta látogathatják. Legszebb a délelőtti órákban, amikor a nap sugarai kék színben tükröződnek vissza, a bent lévő tárgyak ezüstös fényben ragyognak. A barlang nem a szűk bejáraton át kapja a fényt, hanem egy víz alatti nyíláson.

A fények csodálatosak, ezt nem szabad kihagyni! Erős hullámzás esetén a szűk bejárat miatt a barlang nem látogatható. 

Ha dél felől kerüljük a szigetet, elhaladunk az északkeleti fokon található csodás világító torony előtt,


majd a "Vis Hawaiia" Stoncica előtt. Fél úton található körülbelül, egy lélegzet elállító öböl, ahol érdemes, ha helyünk van, kikötni egy fél órára. Ez a  Stiniva öböl.


Itt a meredek part falú, mély vizű keskeny öböl, egy szikla kapuval 6-8 méteresre zárul, majd kitágul a part felé, egy varázslatos kavicsos stranddá. Van egy kellemes bár, minden településtől távol az öböl mélyén a sziklafal tövében. Egy hűs koktél elfogyasztása után indulhatunk tovább uticélunk felé.

Komiza (horvátul Komiža) Vis szigetének második legnagyobb települése, mely a sziget nyugati oldalán, a sziget legmagasabb orma, az 587 méter magas Hum hegység alatti félkör alakú Komizai-öböl partján terül el. Érdekes színfoltja az öbölnek a sok halászhajó, a város ugyanis ősidők óta az adriai szardella halászat egyik központja.


A kikötő elején, a velenceiek által 1585-ben épített ágyú lőréses egykori Castello, melyben jelenleg a halászati múzeum kapott helyet. A Castello a 19. század elejétől osztrák adminisztratív épület volt.

A citadella mellett a három haragos barokk Vigasztaló Madonna-temploma emelkedik. A strand közelében áll a Kalózoktól oltalmazó Miasszonyunk templom, amely nevét a fennmaradt hagyományok szerint onnan kapta, hogy képeit a kalózok elrabolták.


A városka fölötti dombon emelkedik a Muster (kolostor), a bástyákkal, védőfalakkal körülvett Sv. Nikola (Szent Miklós)-templom és rendház.

A Muster helyén kora román kis templom állt, melynek helyén épült a 13. század-ban a Szent Miklós, az utasok és hajósok védőszentjének tiszteletére a román stílusú templom.

A Muster kolostorépület-templom komplexumot sokáig szerzetesek lakták. A XVII. század végén Vauban rendszerű védőművekkel egészítették ki; ekkor kapta erődtemplom jellegét.
Komiza egykori tengerjáró lakói sokszor estek a kalózok és az Adrián cirkáló török gályák rabságába. Ezért itt a kolostorban a török fogságban levő rabok kiváltásával foglalkozó szerzetesrend működött.

A kikötő bejáratánál, az esti órákban mindenképp érdemes megnézni a kis csoportosulást, mikor a helyi halászok szépen ládába rakva adják le a hütőkamionnak a napi fogást. Itt érdemes leadás előtt vásárolni is, ha nem sikerült a halászcsónakok beérkezésekor megalkudni egy tepsi halra, polipra, tintahalra.

A kikötővel szembeni partoldalon, még a Kalózoktól oltalmazó Miasszonyunk templom előtt találjuk a legérdekesebb, és sajnos legjobb konyhájú éttermet ( nem ez a legolcsóbb sajnos ), ezt a régi rákászházba építették be, az eredeti hangulat megőrzésével. Ha nem is itt eszünk, megnézni érdemes!


A főtéren, egymást érik a bárok, ahol egy pohár sör, vagy üveg bor mellett elmesélhetjük egymásnak a napi élményeket, vagy az ingyenes wifin megoszthatjuk az othonmaradtakkal.

Ha van kedved Neked is megismerni ezt a Dalmát gyöngyszemet, keress, jelentkezz egy vitorlás túrára! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése