Translate

2012. december 7., péntek

Irány Primosten

Vis szigetről elindulva Észak, Észak-északnyugati irányba, legtöbb esetben jó szélben tudunk több mint negyven mérföld vitorlázással Primostenbe érni. 


Primosten városa egy szigeten fekszik, ami valójában mára már egy kis mesterséges félsziget, miután a török fenyegetettség megszűntével feltöltötték a tengert a régi fahíd helyén. A város híres strandjairól, melyek közül az egyik Horvátország 10 legjobb strandja között van számon tartva. A település építészeti stílusára jellemző a sok kis kőház, kápolna és kisebb templom. A mediterrán stílusú utcák (kala) keskenyek, szűkek. A sziget környékén számtalan kis öböl, kisebb sziget és félsziget található.


Jelenleg a híres Primošten-i szőlőskertek az UNESCO Világörökség bizottság elbírálása alatt állnak. A településen a XI. század óta termesztenek szőlőt. A város lakói a szőlőtermesztés mellett mezőgazdaságból, olívatermesztésből, halászatból és természetesen a turizmusból élnek. A sziget védett az északi szelektől ezért nagyon kellemes az éghajlata.


Az első írásos dokumentum amely a régióról említést tesz 1386-ból származik, mikor is a környékre érkezett 18 család Boszniából, akik a török invázió elől menekültek ide. A XV. század végére a török fenyegetés ezt a vidéket is elérte, így lakói visszahúzódtak a szigetvilágba. A települést Primošten néven 1564-ben említik mint falakkal és tornyokkal megerősített települést. Mivel a település egy szigeten fekszik, a szárazfölddel való kapcsolatot egy fahíd biztosította, ahonnan a település neve is ered, vagyis "pri mostu" (a hídnál). A XVII. században végre megszűnt a török fenyegetettség, így az őslakosok végre visszatérhettek régi otthonaikba és folytatták eredeti foglalkozásukat a növénytermesztést és állattenyésztést. A névadó hídnak sem volt tovább védelmi funkciója, így azt elbontották, a helyét pedig feltöltötték, ezzel biztosítva a közlekedést a sziget és a szárazföld között, ezáltal a sziget mesterséges félszigetté vált.

Napjainkra Primošten megőrizte minden építészeti jellegzetességét a középkori mediterrán halászfalvaknak. A sziget dombján látható a Szent György plébániatemplom, amely 1485-ben épült.


A templomhoz közel egy temető is található. Ez a világ egyik leggyönyörűbb kilátású helye, a naplemente innen megcsodálva semmihez nem hasonlítható, utánozhatatlan emléket nyujt.


A város bejárata mellett egy 1790-ből származó barokk kápolnát tekinthetünk meg. Az Irgalmas Miasszonyunk templom (Sv. Gospa od Milosti) 1553-ban épült.

Primošten legnépszerűbb strandjai a Raduca és a kis Raduca (Mala Raduča).
A Raduča-t Horvátország tíz legszebb tengerpartja közé választottak! A kék zászlós strand kavicsos, fenyőerdő van körülötte, így nem csak fürödni, de hűsölni is lehet az árnyékos partrészeken.
A Smokvica-szigeten egy nudista strand is található.

Primostenben számtalan szórakozási lehetőség van. A nyári időszakban több zenés ünnepséget is rendeznek, ilyen például a Primošten fiesta, amely augusztus első hetén kerül megrendezésre. Primostenben van Dalmácia legnagyobb klubja, a 3000 személyt befogadó klub Aurora, ahol aki kedvet érez rá, hajnalig táncolhat. Ezt már többször kipróbáltuk és mindig szédületes mulatság kerekedett belőle...

Érdekesség, a hagyományosan minden nyáron megrendezésre kerülő szamárverseny is.


Kellemes kikapcsolódás az is, ha csak sétálunk a szűk utcácskákon a régi kőházak között és gyönyörködünk a kilátásban a sziget tetejéről.


Primosten látogatói több mint 50 étterem, taverna és más vendéglátó hely közül választhatnak. Az egyik leghíresebb Primošten-i specialitás a languszta a-la Primosten.


Ezen kívül a házi készítésű ételek széles kínálatából választhatunk, mint a prosciutto, roston sült bárány, oliva-olajos sajtok. [utazasvideo.com]

És persze az első kávét és pelinkovácot, a marinero kávézójában a kikötő mólójával szemben a piac mellett kell elfogyasztanunk, hogy mindig legyen helyünk a rövid mólón! :)



A szűkös kikötési lehetőségek miatt többtucat bólyát helyeztek el az öbölben, amin kiköthetünk és a kis csónakkal szállhatunk partra, vagy a néhány kilométerre lévő Marina Kremik kikötőből ingyen iránytaxival juthatunk a városba.

A jó hely megszerzése miatt érdemes Primosten látogatást a tavaszi vagy késő őszi időbe beiktatni! Nyáron, koraősszel mindenképp egy óra körül kell érkezni, hogy esélyesek legyünk a mólón a kikötésre.

Ha kedvet kaptál egy Primostent is magában foglaló kalandra, a részletekért keress bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése